30 ianuarie – Ziua Internațională pentru Nonviolență în Școală

 

Ziua Internațională pentru Nonviolență în Școală, al cărei scop este promovarea ideii de educare a copiilor în spiritul păcii, armoniei, solidarității, respectului, toleranței, dialogului, cooperării, a fost marcată la 30 ianuarie în Gimnaziul Nr.65.

Această zi reprezintă un prilej pentru a ne uni vocile și a spune un NU hotărât violenței și agresiunii școlare. Astfel, elevii gimnaziului au participat la o activitate de sensibilizare cu genericul: „Cel mai înalt nivel al educației este toleranța”.

 Începând cu 1964, fiind o inițiativă mondială, neguvernamentală, independentă, liberă şi voluntară a educaţiei pentru nonviolenţă şi pace în școli, 30 ianuarie este Ziua mondială pentru nonviolență în școală.

Conform documentelor UNICEF, violența în școală este orice formă de manifestare a unor comportamente precum: exprimare inadecvată sau jignitoare, bruscare, împingere, lovire, rănire; comportamente care intră sub incidența legii (viol, consum/comercializare de droguri, vandalism, furt); ofensa adusă statutului/autorității cadrului didactic; comportamentul școlar neadecvat (întârzierea la ore, părăsirea clasei în timpul orei, fumatul în școală și orice alt comportament care contravine regulamentului școlar în vigoare).