Lunarul Securității Cibernetice cu genericul: „Fii în siguranță în mediul cibernetic!”
Perioada 01 octombrie – 25 octombrie este dedicată Lunarului Securității Cibernetice în Gimnaziul Nr. 65. Astfel, în acest scop în instituţia noastră ieri, 20 octombrie s-au desfășurat activități de informare şi sensibilizare privind riscurile online, şi a consolidării culturii digitale şi sporirea nivelului de conştientizare privind ameninţările din mediul online, precum şi pentru modalităţile de protecţie pe Internet.
În cadrul activității au avut loc diverse acțiuni:
- Sfaturi pentru a ne proteja împotriva unor riscuri accesând site-uri dăunătoare;
- Curiozități, precum că: „Știați că sunt foarte puțini părinți care știu să folosească calculatorul mai bine decât părinții?”
- Am separat informații ce au date cu caracter personal și informații care nu sunt personale;
- Am ales între: Facebook și Instagram; Selfie sau poză de grup; Skype sau apel Viber; 1000 urmăritori sau doar prieteni pe care îi cunosc? … Concluzia a fost că în mediul online utilizatorul are întotdeauna o alegere care îi aparține.
- În cazul în care acțiunile (conduce automobilul, se joacă cu prietenii afară, privește desene animate, construiește o casă…) pot fi făcute de Utilizatorul copil sau Utilizatorul adult se ridica cartonașul copil/adult. Concluzia că Internetul este pentru toată lumea, dar asta nu înseamnă că tot ce este online este atât pentru adulți cât și pentru copii.
- Au fost analizate Poster1(cuvinte frumoase) și Poster2(cuvinte jignitoare), totodată au fost întrebați cum s-ar simți dacă astfel de cuvinte v-ar fi adresate. Astfel, am aflat despre cuvântul Cyberbulling-ul.
- Am aflat dacă facem față Cyberbulling-ului cu ajutorul unor întrebări.
- Fiecare elev a desenat o mână, apoi pe fiecare deget un omuleț și au avut însărcinarea de a da nume. Acești omuleți erau persoanele cele mai apropiate la care se adresează în caz de ceva se întâmplă neplăcut în mediul online.
- singuronline.md unde puteți adresa întrebări și cere ajutor în diferite situații neplăcute din mediul online.
- Am realizat un poster cu denumirea „Un Internet cu imagini bune”. Verde – tot ce vă place în mediul online. Roșu – tot ce nu vă place în mediul online. Culoarea predominată a fost Verde( elevii își doresc un Internet cu Imagini Bune).
- Dezbateri: Cartea sau Internetul?
- Am urmărit videouri cu victime ale mediului online.
Nota autorului: Dacă mă întrebați au fost multe activități sau puține.
Răspuns: Elevii nu voiau încă acasă))